Популарни постови

петак, 4. март 2011.

ČISTO DA NE KAŽU POSLE ...

KOMISIJA ZA STATUT I DRUGA NORMATIVNA AKTA UDRUŽENJA

IZVEŠTAJ ZA SKUPŠTINU ULUSA

Da bi se usvojio Novi Statut ULUs-a potrebno je izvršiti promene striktno po postojećem Statutu ULUS-a.

ČLANOVI U TEKSTU POSTOJEĆEG STATUTA SU

KOMISIJA ZA STATUT I DRUGA NORMATIOVNA AKTA UDRUŽENJA

član.70.deo

Komisija za Statut i druga normativna akta ULUs-a se sastoji od pet članova.

Komisiju bira skupština ULUS-a i njen mandat traje (3) godine

Članovi Komisije biraju iz svojih redova Predsednika Komisije i njegovog zamenika.

Komisija sačinjava predlog (nacrt) Statuta i izmene Statuta, predloge drugih normativnih

opštih akata udruženja i sporazuma o saradnji udruženja i daje ih na razmatranje Upravnom opdboru ULUS-a koji vodi dalji postupak do njihovog usvajanja.

Komisija daje Upravnom odboru tumačenje Statuta. U slučaju nesaglasnosti konačnu odluku donosi Skupština.

Član 71.

U postupku pripreme (nacrta)statuta , prtedloga drugih opštih akata ULUS-a i sporazuma mora se omogućiti učestvovanje u tome svih članova udruženja u vidu javne rasprave.

Član 73

Sva postojeća normativna akta ULUS-a i stručne službe ULUS-a moraju biti u skladu sa pozitivnim propisima i odredbama ovog statuta.

O ovome se stara Komisija za Statut o čemu dostavlja mišljenje Upravnom odboru i Skupštini.

Nova definicija komisione rasprodaje

Ta Komisija za''SRATUT '' u svojstvu kurira i levih smetala bila bi po novom predlogu Statuta zadužena da skuplja predloge za izmene i dopune Statuta i da ih mejl artom distibuira u prazan prostor nesuvisle definicije sopstvenog postojanja.Krajne ponižavajuće i besmisleno je funkcionisanje takve komisije koja u suštini ne radi NIŠTA.

Predlog novog člana Statuta Upravnog odbora koji ukida Statutarnu komisiju i preuzima sve njene ingerencije glasi :

Član 80.

Upravni odbor ceneći pozitivne propise i interse ULUS-a kao celine na osnovu prikuplenjih

Materijala daje prednacrt Statuta i u formi nacrta Statuta upućuje ga na javnu raspravu objavljivanjem na oglasnoj tabli i veb sajtu ULUS-a

Javna rasprava traje najmanje 15 dana a najviše 45 dana o čemu odluku donosi UpravniOdbor

Predlog za poboljšanje rada komisije za Statut sastoji se u tome da ona ostane minimalno nezavisna u svom odlučivanju upravo da bi se sprečila predložena manipulacija članovima ULUS-a .

.Nesprovođenje naloga i direktiva koje su u suptrotnosti sa postojećim Statutom udruženja je obaveza svakog člana ULUS-a.

Preuzmanje ingerencija Statutarne komisije a time injeno ukidanje predstavlja uzurpaciju osnovnih prava svakog člana ULUS-a .

Jedina prava izmena u radu Stautarne komisije koja garantuje nezvisnost rada i odlučivanja je da definicija i metodologije rada ostane ista kava je u postojećem Statutu u skladu sa ciljevima i zadacima ULUS-a.

Kada članovi ULUS-a dostave svoje predloge ,Statutarna komisija u sardanji sa pravnikom definiše tekst predloga novog stauta. Statutarna koomisija treba da nadgleda nastajanje teksta Statuta i da nacrt preda Upravnom odboru na dalju proceduru.

Kvorum za rad Skupštine po novom predlogu je 5% od ukupnog članstva a na ponovljenoj

Skupštini punovažno se odlučuje glasovima proste većine prisutnih članova .To prevedeno znači da Supština može da odlučuje sa veoma malim brojem prisutnih članova ULUS-a. Kada uzmemo u obzir Upravni odbor statutarne komisije koji je u suštini NOVO TELOORGAN JER PREDSTAVLJA SPOJ STATUTARNE KOMISIJE I UPRAVNOG ODBORA.

Rezultat te simbioze je da možemo da imamo predloge za izmene i dopune novih Statuta, nacrt , izglasavanje i validno usvajanje na ponovljenoj , novoj Skupstini samo od prisutnih članova Upravnog odbora jer je to dovoljan broj prisutnih članova za legitiman rad te Skupštine ULUs-a.

..

Usled nepovoljnih okolnosti rada Statutarne komisije koja je konstituisana pre 8. meseci

ostvareni rezultati su u odnosu na raspoloživo vreme i zaintersovanost svih članova ULUS-a više nego zadovoljavajući.Neki predlozi koje smo stavili na javnu raspravu su provokativni i pravno nemogući ali pokušali smo da poboljšamo položaj umetnika bar kroz predlog teksta novog Statuta ULUS-a.

Aktivni članovi Statutarne komisije su bili : Gabriela Vasić, Nevena Popović, Marko Crnobrnja i Goran ostojić Vid .dok se peti član nije pojavio nijednom, niti je učeastvovao u radu mada je bio pozivan više puta. Gabriela Vasić je bila zadužena za proučavanje Statuta različitih udruženja iz zemlje i inostranstva i pokušala je da inkorporira sva najbolja rešenja u naš predlog novog Statuta.Većina od tih predloga su odbačeni od strane Upravnog odbora.. Nevena Popović je radila na usklađivanju statuta sa postojećim zakonom i uradila nekoliko verzija Statuta . Marko Crnobrnja je svojim angažovanjem pomogao da se neke dileme reše pozitivno i svrsishodno.Kao predsednik Statutarne komisije pokušao sam da objedinim sve predloge članova ULUS-a koji su aplicirali pozitivna rešenja za neka veoma bitna pitanja koja regulišu poboljšanje položaja likovnih umetnika..

Smatramo da ponuđena rešenja Upravnog odbora nemaju veze sa konačnom verzijom teksta teksta koji je predala Statutarna komisija niti je unapređen rad ULUS-a i izuzev rešenja kvoruma.

Statutarna komisija se ograđuje od predloga novog Satatuta koji je definisao Upravni odbor i koji je u suprotnosti sa razvojem demokratskih principa u razvoju savremene umetnosti jer uvodi centralizam i samovlašće malog broja ljudi .

Radni atelje se samo pominje kao opcija ali nigde nije navedeno na koji način je moguće formirati radni atele i koja su prava i mogučnosti osnivač

Postojeći Statut

SEKCIJE I DELOVI ULUSA

ČLAN 24.

Predlog o osnivanju nove sekcije ULUs-a može podneti najmanje (3O) članova udruženja kao i umetnički savet ULUS-a

Odluku o osnivanju nove sekcije udruženja donosi Skupština na prvom sledećem zasedanju.

Skupština može pre odlučivanja da pribavi mišljenje Umetničkog saveta ukoliko on nije predlagač u konkretnom slučaju ali se mišljenje Umetničkog saveta može odnositi isključivo na umetničke programe i umetničku politiku u vezi sa konkretnim predlogom.

Po postojećem Statutu Statutarna komisija ima pravo da da svoje mišljenje i tumačenje

postojećeg statuta i izmena statuta.

Tumačenje člana 24 postojećeg Statuta ULUs-a

Povređena su osnovna prava članova da se slobodno organizuju u sekcije koje verifikuje Skupština, što je predviđeno kao opcija u postojećem Statutu ULUS-a i iz tog razloga Statutarna komisija ukoliko ne dođe do uskljađivanja stavova sa Upravnom odborom , konstatuje nesaglasnost i svoj stav prosleđuje Skupštini na odlučivanje.

NOVI STASTUT ULUSA TREBA DA BUDE USMEREN KA POBOLJŠANJU RADA ULUSA A NE KA UKIDANJU PRAVA ČLANOVA ULUSA I UVOĐENJA TOTALITARNE VLADAVINE UPRAVNOG ODBORA KOJA SE LEGALIZUJE LAKOM PROMENOM STATUTA .

Predsednik Statutarne komisije: Goran Ostojić Vid

1 коментар: